Home Computers Wat is 3D printen en wat gaat het ons brengen?

Wat is 3D printen en wat gaat het ons brengen?

2706
0
DELEN
3d printers

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat de afgelopen jaren steeds vaker gesproken wordt over 3D printen. Niet iedereen zal even goed op de hoogte zijn van de basistechnieken van het 3D printen. In dit artikel kun je lezen wat de techniek inhoudt en wat je er van kan verwachten.

3D printtechniek

Printen is sinds de opkomst van de boekdrukkunst geëvolueerd van gedrukte boeken d.m.v. een pers, tot de inktjet- en laserprinters zoals wij die nu overal tegen komen. In feite zijn dit de voorlopers van de 3D printer. Het verschil is dat het 2D printen alleen een opdruk mogelijk maakt en zoals uit de naam al blijkt, kun je met een 3D printer objecten printen.
In details is de techniek per printer iets anders, maar in de basis bestaat het printen uit het aanbrengen van laagjes materiaal. Afhankelijk van je ontwerp bouwt de printer steeds een laagje op een vorig laagje aan. Het 3D ontwerp wordt eigenlijk in horizontale plakjes opgedeeld, vervolgens brengt een printkop iedere plakje boven op het andere plakje aan. De ‘basic’ printer maakt gebruikt van kunststof toevoegmateriaal in de vorm van granulaat. Het materiaal wordt verwarmd tot boven het smeltpunt. Vervolgens brengt de printkop precies op de juiste positie een laagje vloeibaar kunststof aan. Op het moment dat de printer verder gaat koelt het materiaal weer af en stolt. Afhankelijk van het toevoegmateriaal en de nauwkeurigheid van je apparaat kun je zelf objecten printen.

De aansturing geschiedt door een softwareprogramma dat jouw 3D ontwerp omzet de bewegingen en schakelingen die het printproces vormen.

3d printers

Industriële mogelijkheden

De techniek staat uiteraard niet stil dus breiden de mogelijkheden zich uit. De technische details van de industriële printer wordt steeds gecompliceerder door de zoektocht naar een meer efficiënte en productieve opbrengst. In de industriële omgeving wordt officieel niet meer gesproken over 3D printen, maar over Additive Manufacturing. Zoals de term als zegt gaat het om produceren door aanbrengen van materiaal. De techniek is al zover dat men inmiddels bijvoorbeeld gebitsprotheses print op AM machines. De materiaaltoevoer voor metaalprinters is in poedervorm. Het stollen gebeurd door gebruikt van laser. Om inzakken van het ontwerp te voorkomen wordt de zogenaamde loze ruimte gevuld met poeder. Dit overbodige poeder wordt later weer afgezogen of verwijderd en is gewoon weer te gebruiken. Een precisielaser zorgt ervoor dat het stollen alleen plaatsvindt op de exacte positie waar het materiaal gevormd moet worden. Metaalsoorten zoals titanium, goud en roestvaststalen varianten zorgen voor een steeds grotere markt.

Voordelen

In detail zijn er veel verschillen tussen 3D printers maar de grootste voordelen zijn (afhankelijk van de toepassing) als volgt:

  • Goedkoop produceren van een complex prototype;
  • Complexe vormen die niet op conventionele manieren kunnen worden geproduceerd;
  • Vormen die veel tijd kosten om bijvoorbeeld te frezen, kunnen in één opspanning worden geprint;
  • Efficiënte materiaalgebruik, met name bij dure metalen zoals goud. Er is vrijwel geen materiaalverlies door hergebruik van poeder en granulaat;
  • Verschillende materialen combineren in één product;
  • Lichtgewicht producten door de mogelijkheid om een holle ruimte over te laten.

Wat ‘prototyping’ betreft is het voordeel dat voor een testproduct geen gereedschappen, mallen en andere zaken hoeven te worden gemaakt. Na testen is het eenvoudig om het ontwerp aan te passen en opnieuw een product te maken.

Toekomst

De toekomst van het 3D printen is dat door het doorontwikkelen van de effectiviteit, complexe producten eerder geprint zullen worden dan op een andere manier worden geproduceerd. Magazijnen met reserveonderdelen zullen worden vervangen door snelle printers die ‘on demand’ het onderdeel printen. Daarnaast worden printers voor particulieren ook goedkoper en nauwkeuriger zodat je zelf je 3D objecten kunt maken. Voor meer informatie kun je terecht bij de groeiende kring van leveranciers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here